Företag har många möjligheter att stärka sin likviditet. Det kan vara för att man har behov av att expandera innan gäldenärer inkommit med betalningar, öka kassaflödet och täcka olika utgifter. Ett alternativ som kan passa företag är fakturabelåning istället för att ta ett företagslån. Fakturabelåning kan passa såväl den mindre enskilda firman som det större aktiebolaget. Historiskt har det främst varit större företag men god ekonomi som beviljats fakturabelåning men med allt fler finansbolag och kreditgivare på marknaden har möjligheten öppnats fler företag.
Vad innebär fakturabelåning?
Fakturabelåning heter även factoring och kan utformas på olika sätt. Det som är gemensamt är att företag säljer eller pantsätter fakturor till någon annan och får en direkt betalning. Villkoren och betalningarna kan skilja mellan banker och andra kreditgivare. Normalt rör det sig om att man får 60 till 90 % av fakturans värde direkt och resten när gäldenären betalat in fakturan.
Vad sköter kreditgivaren?
Kreditgivaren administrerar påminnelser och dröjsmålsränta samt ibland även inkassoåtgärder. Vilka tjänster som ingår och villkor avtalas mellan företaget och kreditgivaren. Hur avtalet ser ut kan därför utformas på olika sätt, däremot så får kunderna i regel ett meddelande om att kreditgivaren tar över fakturan och gäldenären betalar till denne istället för direkt till företaget som belånat fakturan.
Vilka fördelar har fakturabelåning?
Fakturabelåning passar den som har stora kundfordringar, behov av expansion och/eller likviditetsbrist. Fördelarna kan sammanfattas enligt följande:
- Utrymme för investeringar genom bättre likviditet.
- Företaget sparar tid genom att slippa administrationen kring fakturorna. Kreditgivaren bevakar inbetalningar, påminnelser samt inkassokrav.
- Företaget bestämmer antalet fakturor som man vill sälja. Observera att det inte är fallet hos alla banker och kreditgivare.
Banker har ofta högre krav för att bevilja fakturabelåning. De kräver att företaget har en hög omsättning och säljer ett visst antal fakturor varje år. Därför lönar det sig att jämföra flera kreditgivare vilket är enkelt idag. Genom att jämföra flera kan man få bättre avtal och villkor.